Egy egészséges és finom tésztasalátához a legjobb választás, ha különböző gyökérzöldségeket és leveles zöldségeket választunk… de mit adhatunk hozzájuk, hogy valami különlegesen finomat kapjunk?  A gabonafélék, tészta, magvak, főtt tojás, grillezett tofu és a hús mind tökéletesen illenek a téli salátához, csak a fantáziánkon és az ízlésünkön múlik, hogyan kombináljuk őket. Sokkal jobban fogjuk élvezni az otthon, saját kezünkkel készített ízletes salátát az irodában, mint a boltokban kapható készételeket.


Tésztasaláta


A tésztát mindenki „olasz” ételnek tekinti, pedig eredetileg Görögországból származik. Az összegyúrt tésztát régen a napon szárították ki, majd vízben főzték ki. Ez a remek találmány azóta számtalan formában, összetételben és méretben fordul elő és rendkívül népszerű édes és sós variációkban egyaránt.


A tészta rengeteg szénhidrátot tartalmaz, ezért nagyon tápláló, ráadásul amellett, hogy akár hidegen is fogyaszthatjuk, ma már a fehér lisztből készülő fajtáik helyett választhatunk teljes kiőrlésű változatot is. Ha elsőre valami egyszerűbbet készítenénk, válasszuk a spenótos-paradicsomos tésztasalátát, ami biztos nem okoz csalódást.


Ne féljünk régről ismert ételeket új formában kipróbálni, hiszen például egy mustáros tésztasaláta kiváló hidegen és melegen is. Ha pedig feldobnánk valamivel a salátánkat, adjunk hozzá egy kis kecske-, vagy fetasajtot, így még ízletesebb kombinációt kaphatunk. Ha ez még mindig kevés lenne, adjunk hozzá némi bébi spenótot és tökmagot a tökéletes téli ízhatás eléréséhez.


Céklasaláta


Sült cékla, céklás sajttorta, palacsinta… de mi a helyzet a salátákkal? A céklának az a nagy előnye, hogy nyersen és főzve is felhasználhatjuk, ráadásul rendkívül olcsón hozzájuthatunk az év bármely szakaszában. A burgonya elődjeként régen az emberek mindennapi tápláléka volt, főételként és köretként is fogyasztották, de mára háttérbe szorult és a legtöbben csak savanyított formában találkoznak vele.


A céklasalátához nem a klasszikus savanyított céklára lesz szükségünk, hanem frissen lereszelt vagy előfőzött változatára. A cékla magas káliumtartalmú, elegendő rosttartalmú és méregteleníti a testünket, ráadásul sok vasat is tartalmaz és erősíti az immunrendszert. Az így készített saláta nagyon finom lesz sült fokhagymával, tormával, almával vagy naranccsal, de dióval, tejföllel vagy különféle sajtokkal is kitűnő. Ha igazán jól szeretnénk lakni vele, adjunk hozzá kruton kockákat is.


Vannak olyan ételek, amelyek egyszerűen tökéletes párt alkotnak, ilyen például a céklasaláta kecskesajttal... ez bizony szerelem első látásra!


Tészta-, és céklasaláta – a tökéletes téli étel


Tojássaláta


A tojás tartalmaz minden fontos tápanyagot, ami nélkülözhetetlen a testünk egészséges fejlődéséhez. Manapság nem is kétséges, hogy az egyik leginkább kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú ételünk.


A tojás nagy arányban tartalmaz fehérjéket és zsírokat, ráadásul a tojásfehérje biológiai szempontból teljesen más, mint a húsból, tejből vagy növényi termékekből származó fehérjék. Felbecsülhetetlen a testünk számára, hiszen nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat tartalmaz, melyeket a szervezetünk önmagában nem tud előállítani.


A tojás emellett rendkívül tápláló, hosszú időre ellát minket tápanyagokkal, energiával. Ha unjuk már a rántottát és a tükörtojást, vagy egyszerűen csak kipróbálnánk valami újdonságot, készítsünk belőle tojássalátát, akár majonéz nélkül, ha az egészségesebb recepteket kedveljük.

Káposztasaláta


A hajdina már rég bekerült a köztudatba a cékla és a burgonya mellé, egyre népszerűbb alapanyag napjainkban. Sokan készítenek belőle például rizottót, kását… de mi lenne, ha most salátát készítenénk belőle? Annyi biztos, hogy a káposztával nagyon jó párost alkotnak.  

Káposztasalátát készíthetünk savanyúkáposztából, de felhasználhatunk hozzá friss nyers zöldségeket is, répával, dióval, paprikával és fehér káposztával. Ha valamivel felturbóznánk, öntsünk a tetejére egy kis édes juharszirupot és voálá, kész is az ínycsiklandó téli vitaminbomba.



Források: slovenskypacient.sk, wikipedia.org, nazdravie.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása