Görögországban már a hatodik században sütötték reggeli gyanánt, később pedig a rómaiak is tovább vitték a hagyományt: ők Alito Dociának nevezték és lisztből, tejből, tojásból és különböző fűszerek hozzáadásával készítették.  Számos palacsinta recept közül szemezhetünk, minden attól függ hol esszük: létezik a vékony tésztás, francia verzió, de készíthetjük amerikai módra is.


Palacsinta, gofri, amerikai palacsinta…mi köztük a különbség?

Hiszen, mondhatjuk, hogy mindháromnak ugyanaz a tészta az alapja, miért gondolunk mégis teljesen más ételként rájuk?

Gofri

A gofri elkészítéséhez általában olyan gépet használunk, mely egyszerre süti tésztánk mindkét oldalát, és hagyományosan rácsos mintát nyom rá. Ez az édesség Franciaországból és Belgiumból származik és ahogyan a palacsintát is, általában lekvárral, csokoládé szósszal, tejszínhabbal vagy friss gyümölccsel tálaljuk. A legfőbb különbség a gofri és a palacsinta között, hogy a tésztájában sokkal több a cukor és vaj, mely egy különleges karamellizált ízhatást kölcsönöz neki.

Tipp: Ahhoz, hogy igazán könnyed gofri tésztát kapjunk, ne felejtse el különválasztani a tojássárgáját és fehérjét, hiszen a fehérjéből készült tojáshab hozzáadásával lesz puha a tésztánk.

Barackos gofri

Amerikai palacsinta

A hagyományos palacsintához haszonlóan kovászos tésztából készül, de fontos különbség, hogy ez a tészta sokkal vastagabb, hiszen élesztő hozzáadásával készül. Az amerikai palacsintást különleges, erre való serpenyőben készítik.


Muffin

A muffint is kovászos palacsinta tésztából készítik, a titka pedig, hogy a folyékony és szilárd hozzávalókat külön-külön keverjük össze, majd ezek összemixeléséből kapjuk a végleges tésztánkat. A muffin elkészítéséhez szükségünk lesz, egyedi muffin sütő formára is. Receptünket tetszés szerint kiegészíthetjük, friss gyümölcsökkel, gabonapehellyel vagy csokoládé darabkékkal.


Hogyan készítsük el a tökéletes palacsintát?

A palacsinta tészta elkészítésének legnagyobb titka az összetétel arányai, ha erre ügyelünk, nagyszerű tésztát készíthetünk.

Az ideális palacsinta tészta receptje:


  1. A palacsinta tésztának puhának kell lennie, habverővel keverjük, hogy a tészta a lehető leglevegősebb maradhasson.
  2. A serpenyőt ne vajazzuk ki, minden készítéshez szükséges vajat a tésztába keverjünk. Ezáltal tésztánk nem lesz túl zsíros és odaégni sem fog.
  3. Ne legyünk telhetetlenek, csak annyi tésztát tegyünk a serpenyőbe, hogy éppen befedje. Amikor már teljesen szilárd, megforgathatjuk, de vigyázzunk, hiszen ha még nem sült át egyenletesen, elszakadhat.


Hasznos tippek és tanácsok:

Adjunk hozzá sört, szódát, vagy rumot a tésztához és még könnyedebb, puhább tésztát kapunk.

Sütés előtt kenjük ki a serpenyőt nyers burgonyával és így nem tapad le a palacsinta.

Minél kevesebb cukrot használunk, annál kevésbé fog tapadni tésztánk.

Ne feledje a három legfontosabb lépést a palacsinta tészta elkészítéséhez.


Palacsinta tészta gofrihoz

A tökéletes gofri tésztához csak néhány módosítást kell eszközölnünk a hagyományos palacsinta tészta receptjében.

Hozzávalók:

  • 200 ml tej
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 150 g sima búzaliszt
  • 80 g vaj
  • 80 g cukor

Ne felejtse el a tojás fehérjét külön felverni, és csak azelőtt adja a tésztához, mielőtt kisütné a palancsintát.

Császármorzsa

Hallott már erről a könnyed, karamelizált édes tésztáról, egyenesen Ausztriából? Hasonló a palacsinta tésztához, de a különlegességét a hozzáadott rumba áztatott mazsola adja. Készíthető magokkal, meggyel, szilvával vagy karamelizált mandulával is. Általában szeletekként, porcukorral leszórva tálalják, de öntettel vagy friss gyümölccsel is isteni. A csázármorzsa fantasztikus desszert és ha Ausztriában jár mindenképp érdemes kipróbálnia!

Palacsinta tészta - reggeli többféleképp

Cukorral vagy anélkül?

Minél kevesebb cukrot adunk hozzá tésztánkhoz annál kevésbé fog letapadni. Igazság szerint édesíthetjük készítés közben illetve tálalás után is, az összkép mindkét esetben nagyszerű lesz.

Ha nem tud lemondani az édes ízről, de szeretne egészségesebb alternatívát, számos már módon is édesítheti palacsinta tésztáját, például, mézzel, juharsziruppal vagy agávé sziruppal.


Fehér vagy teljes kiőrlésű liszt?

Teljes kiőrlésű lisztből sokkal durvább, kevésbé puha palacsinta tésztát tudunk készíteni. Habár legtöbben a habkönnyű puha tésztát preferáljuk, nem árt az egészségünkre is odafigyelni. Már azzal is nagy előrelépést tehetünk, ha a szükséges liszt mennyiség egy részét lecseréljük a teljes kiőrlésű verzióra.


Tudta?

Létezik a nemzetközi Palacsinta nap. Szeretné előre bekeretezni naptárában? A Palacsinta nap minden évben keddre esik pontosan Hamvazó szerda előtt, tehát a következő 2020. február 25-én lesz.


Ha váratlan vendégei érkeznek, tudjuk a tökéletes megoldást: készítsen palacsinta tortát.
Gyors, egyszerű és isteni finom!

Source: webnoviny.sk, wikipedia.org

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása