A levegő hőmérséklete emelkedik, a nap mindig többet mosolyog ránk s testünk ébredezik a téli álom után. Eljött az ideje előszedni a hónapokon át a pincében érintetlenül szunnyadozó kerékpárt.  Téved azonban, ha azt hiszi, rögtön felpattanhat rá és hősiesen letekerheti az első száz kilométert! Kétkerekű táltosának ugyanis az új szezon megkezdése előtt szüksége van legalább az alapvető szervizre.

„Ha kerékpárja egész télen át a garázsban, vagy a pincében állt, figyeljen a kerékabroncsokban levő nyomásra és semmiképpen se induljon útnak száraz láncokkal. A kerekeket fel kell pumpálni, a láncot le kell ellenőrizni és a fontosabb műveletek miatt jobb, ha szervizbe viszi.“  - mondja a pozsonyi Green Bike bolt műszerésze, Argent Ajredini.

A kerekek felpumpálását és a lánc átkenését valószínűleg önerőből is képes elvégezni. Amennyiben a kerékpár még a téli pihenés előtt nem volt meghibásodva, ezek az alapdolgok valójában elegendőek. De ha tönkretett kerékkel, vagy nem működő váltókkal rakta el, vigye el egy minőségi szervizbe, ahol biztosan rendbe rakják. „Ideális, ha a szervizt minél hamarább, már kora tavasszal felkeresi, amikor még nincs olyan sok munka és jut idő arra, hogy mindent alaposan átnézzenek. Nyáron mindenki teljes erővel szeretne biciklizni és a szervizelési idő jelentősen növekszik, s természetesen senki sem szeretne napokig bicikli nélkül maradni. Gondoljon erre előre,“ tanácsolja beavatottan  Argent, aki szerint az emberek sokszor alulértékelik a különféle egyértelmű jeleit annak, hogy a bicikli nincs rendben. „Az amatőr kerékpározókról beszélek, akik nem látják a különbséget aközött, hogyan bicikliztek akkor, amikor a kerékpár rendben volt és milyen nehezen megy nekik most, amikor tönkre van téve, például egy meglazult kerékkel. Vagy azokról, akik kirándulni indulnak egy olyan kerékkel, melyben a kellő nyomásnak csak a fele van, s azután csak kínlódnak, tekernek, tönkreteszik a biciklit és saját magukat is. “

 

Minden kerékpáros kötelező felszerelése

Mielőtt még első biciklitúrájára indulna, ellenőrizze, megvan- e néhány nélkülözhetetlen tárgy, amit csak kellemetlenségek esetében vesz elő. „Nem hiányozhat az alapvető szerszámokat és többfunkciós kulcsot tartalmazó táska, mely a kisebb javításoknál szükséges. Gumidefekt esetében szükség van egy defektjavító készletre, kerékpárbelsőre és emelőkarokra, melyek a kerékcseréhez szükségesek. A szenvedélyesebb kerékpározók pótkötelet is hordanak magukkal, ha esetleg az eredeti elszakadna a terepen, és  a használt bicikli típusától függően egyéb felkapott dolgok,“ teszi hozzá az ügyes műszerész. 

 

A kerékpár minimális felkészítése a tél elmúltával:

  • felfújni a gumiabroncsokat
  • megkenni a láncot
  • ellenőrizni a váltókat


A szerszámos táska tartalma:

  • többfunkciós kulcsok
  • defektjavító készlet
  • emelőkarok a kerékpárbelső kicserélésére
  • új kerékpárbelső
  • pótkötél


A legkisebbeknek is mutassa meg a biciklizés varázsát. Nézze meg tanácsainkat az első gyerekkerékpár kiválasztásához!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása