Minden, amit tudnunk kell a kókusztejről

A kókusztej nagyon tápláló és gazdag rostban, C, E és B vitaminban, ásványianyagokban, ideértve a vasat, szelén, kálciumot, magnéziumot és foszfort. Európában azonban főként feldolgozott formában kapható, a vitaminok egy része így sajnos kiveszik belőle. A tehéntejjel ellentétben azonban nem tartalmaz laktózt, ezért azok is fogyaszthatják, akik laktózérzékenyek, és élvezhetik a tejes ízvilágot. A kókusztej az egyik legnépszerűbb növényi tej, főként a vegánok körében. Lehet smoothie-k, shake-ek alapja, de sütésnél, főzésnél is tökéletes helyettesítői az állati eredetű tejeknek.

A kókusz fő összetevője a laurinsav, ami tejzsírt is tartalmaz. A testben a monolaurinnak nevezett jótékony vegyületté alakul, amelynek vírusölő, gombaellenes és antibakteriális hatása van.

Hogyan tároljuk?

A friss kókusztejet igyuk meg minél hamarabb, ha lehet, még a sajtolás napján. A dobozos kókusztejet, a többi növényi tejhez hasonlóan, a csomagoláson jelzett utasítás szerint tároljuk. Mindig vigyázzunk a dobozra, nehogy megsérüljön. A felbontás után a maradékot öntsük légmentesen zárható tárolóba, és rakjuk hűvös helyre. Használjuk fel 2-3 napon belül. Ne aggódjon a konzisztencia változása miatt – a magas olajtartalma megóvja a tejet attól, hogy megbuggyanjon.

A házi kókusztej titka

A házi kókuszolaj elkészítése nem vesz igénybe több időt, mint 10 perc, és csak 2 összetevő kell hozzá. Most megmutatjuk, hogyan csináljuk.

Mire lesz szükségünk?

  • 160 g szárított kókusz
  • 750-1000 ml víz (minél kevesebbet adunk hozzá, annál krémesebb állagú lesz a tej)
  • egy csipet

Ízesítéshez (elhagyható):

Így készítsünk ínycsiklandó kókusztejet házilag

Elkészítés:

  1. Tegyük a szárított kókuszt, 720 ml vizet és egy csipet sót egy erős turmixgépbe.
  2. Turmixoljuk a kókusztejet kb. 2 percig.
  3. Ha túl sűrűnek tűnik a kókusztej, adjunk hozzá még vizet.
  4. Ha az édes, ízesített tejet szeretjük, adjuk hozzá a fent említett további hozzávalókat.
  5. Öntsük ki a tejet a gépből egy üveg tárolóba, majd rakjuk hűtőbe. Használjuk fel 5-7 napon belül. Használat előtt rázzuk fel.

Tippek:

  • Ha maradt a kókusz húsából, ne dobjuk ki. Szárítsuk ki, és használjuk fel süteményekhez, granolához vagy a reggeli zabpelyhünkhöz.
  • Ha ízlett ez a házi növényi tej, próbáljuk ki a mandulatejet Az elkészítés nagyon egyszerű, a végeredmény pedig ízletes.

A kókuszvíz csodái

A kókuszvíz egy tiszta folyadék, ami a közepesen érett kókuszdióban található, alacsony zsírtartalmú és könnyen emészthető szénhidrátokban gazdag. A kókuszvíz azért is kap olyan nagy figyelmet, mert gyógyír lehet az akut hasmenéses megbetegedésekre is.

Az univerzális kókuszpálma

A kókuszpálmát és a termését széles körben felhasználják, nem csak az iparban, hanem kuturális értelemben is.

  • Étel – a citromsárga virágok édes váladékot termelnek, amit feldolgoznak, így kapjuk a kókuszcukrot és a pálmabort. A dióból kókuszolajat és -lisztet gyártannak. Az erjesztett kókusztejből készítik az arak nevű szeszes italt. A fiatal levelekből pedig salátát készítenek.
  • Textilipar – matracokat, szőnyegeket, zsákokat szőnek belőle.
  • Építkezés – a leveleket gyakran használják a trópusi országokban tetőfedésre.
  • Kertészkedés – cserepeket készítenek a kókuszrostból.

Gondolta volna?

A pálmák kb. 13-szor teremnek egy évben, így egy virágzó fa minden termésének betakarítása nagyjából 60-180 kókuszdiót jelent.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása