Iskolatáskák: a megfelelő felszerelés első és második osztályosok, valamint tinik számára

Hamarosan becsöngetnek, és kezdődik egy újabb tanév. Te már beszerezted az új iskolatáskát gyermekeid számára? Ha még vár rád ez a feladat, a szakértőinkkel közösen összeállított tippek és tanácsok bizonyára hasznosak lesznek majd! Olvasd el cikkünket, hogy könnyedén kiválaszthasd a megfelelő iskolatáskát, amellyel gyermekeid szívesen indulnak iskolába az első napon.

Ne hagyd ki! 

  • Hogyan válasszunk iskolatáskát, amelyben nem fáj a gyermek háta?
  • Milyen méretű iskolatáskát válasszunk?
  • Ha a gyermek helyesen hordja az iskolatáskát, az tartósabb lesz
  • Táska vagy hátizsák: melyik a legjobb egy elsős számára?
  • Iskolatáskák és hátizsákok első és másodikos gyermekek számára
  • Iskolatáskák tinik számára: gyermekedé az utolsó szó!
  • Iskolatáska dizájnja: miért olyan fontos?

 Hogyan válasszunk iskolatáskát, amelyben nem fáj a gyermek háta? 

Noha első pillantásra könnyűnek tűnhet, az iskolatáska kiválasztása mégis egy olyan feladat, amely során érdemes több szempontot is figyelembe venni. Különösen akkor, ha nem csak a funkcionalitás és a praktikum számít, hanem szeretnéd, hogy gyermeked is szívesen hordja nap, mint nap az iskolába. Az iskolatáska kiválasztásakor ne csak a cipzárok és az anyag tartósságára ügyelj, hanem a vállpántokra is, hiszen ezek tartják az iskolatáska teljes súlyát. Az iskolatáska hátát is vizsgáld meg, különösen a kisebb gyermekek számára fontos, hogy jól ki legyen párnázva, és ergonomikus kialakítása legyen. A táska belső kialakítására, a belső tárolóhelyekre is figyelj oda, hogy praktikus eloszlása legyen, és legyen külön zseb a kulacs és az uzsonnás doboz számára.

A hátizsák súlyát is figyelembe kell venni! Első osztályban a táska súlya ne haladja meg az 1,2 kg-t, második osztályban pedig ne legyen több, mint 1,4 kg! Azok a hátizsákok, amelyek túl könnyűnek bizonyulnak, edzésekhez, sportoláshoz lehetnek ideálisak, hiszen a tornafelszerelés szépen elfér bennük, azonban a könyvek, füzetek nehezebb súlya alatt könnyen tönkremehetnek.

Fontos továbbá, hogy vízálló, vagy vízlepergető anyagból készüljön az iskolatáska, és az alja meg legyen erősítve. Azt is ellenőrizd, hogy legyen az iskolatáskán fényvisszaverő anyag, hogy a gyermeked látható legyen az autósok számára is. Ha ez hiányzik egy amúgy szuper iskolatáskáról, ne aggódj – a fényvisszaverő matricák, kulcstartók akár külön is megvásárolhatók, és utólag ráhelyezhetők a táskára.

 Milyen méretű iskolatáskát válasszunk? 

Az iskolatáska kiválasztásakor a méret is egy fontos szempont. Egyrészt egy iskolatáskát több, mint egy évre érdemes vásárolni, ugyanakkor nem szabad túl nagy méretet választani, mert az kényelmetlen lesz a gyermekednek. Ha túl nagy az iskolatáska, az az első és másodikos gyermekek gerincét könnyen károsíthatja, és rossz tartást eredményezhet, amely mindenképp kerülendő.

Szempontok, hogy a megfelelő méretű iskolatáskát válaszd:

  • A táska ne legyen szélesebb, mint a gyermek válla. Ha ennél szélesebb, az a táska túl nagy méret, vagy nem megfelelően tervezték meg, így hiába tűnik megfelelőnek, mégsem alkalmas mindennapos viseletre.
  • Legyen tartása, ne csússzon el egyik oldalra sem.
  • Legyen állítható a vállpánt.
  • Ne legyen túl merev, se túl laza, lötyögős sem.
  • Az ideális méretet akkor találtad meg, ha a táska nem szélesebb, mint gyermeked válla, és nem ér lejjebb a csípőjénél. Ideális esetben a táska alja egy vonalban van a gyermek csípőjével.

Ha a gyermek helyesen hordja az iskolatáskát, az tartósabb lesz 

TIPP: Biztosan te is sokszor láttál olyan gyermekeket, akik az iskolatáska súlya miatt görbén tartották magukat, beesett a válluk. Amellett, hogy a megfelelő iskolatáskát választod ki a gyermeked számára, ellenőrizd azt is, hogy ő megfelelően hordja azt! Ha a gyermek megfelelően hordja az iskolatáskát, az tartósabb lesz, tovább megőrzi az alakját.

Különösen fontos odafigyelni arra, hogy:

  • A gyermek mindkét vállán hordja a táskát, ne csak az egyiken. Beszéld meg vele, hogy milyen egészségtelen, ha csak az egyik vállát terheli a táska súlyával. Ez fokozottan érvényes akkor, ha a gyermek hosszabb időt tölt az iskolába való eljutással, tömegközlekedéssel.
  • Ellenőrizd az iskolatáska súlyát! Kiváltképp első és második osztályban kell odafigyelni arra, hogy a táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 15%-át.
  • Egyenletesen oszlasd el a súly a táskában. A nehezebb könyvek, füzetek a táska hátánál vagy az alján helyezkedjenek el. A vizespalacskot, uzsonnásdobozt külön zsebekbe csomagold. A tornazsákot, rajz- vagy technika felszerelést a táska külső oldalán is elhelyezheted, ha vannak az iskolatáskán erre a célra kialakított csattok, gumiszalagok.

Hogyan válasszuk ki a legjobb iskolatáskát

 A megfelelő iskolatáskát keresd a Tesco-ban! 

A Tesco kínálatában szép, praktikus és minőségi iskolatáskákat találhatsz, bármilyen korú iskolás fiúk és lányok számára egyaránt. Az iskolatáskákat keresd a Tesco hipermarketekben.

 Táska vagy hátizsák: melyik a legjobb egy elsős számára? 

Bár ez nem volt mindig így, mára rengeteg féle iskolatáska létezik, hatalmas a választék. Már speciálisan az első osztályosok számára is elérhető megfelelő iskolatáska és hátizsák. Ha úgy döntötök, hogy a hátizsák lesz a megfelelő választás gyermekednek, akkor is érdemes tartós, minőségi modellt választani, hogy akár a második osztályban is hordhassa a gyermek. A hátizsák kiválasztásakor ugyanúgy tartsátok szem előtt a szempontokat, amik az iskolatáska kiválasztására vonatkoznak. Különösen körültekintően válasszatok hátizsákot, ha gyermeked 120 cm-nél alacsonyabb, amikor kezdi az első osztályt. Ha már 130 cm-nél magasabb, nyugodtan választhattok akár hátizsákot is, hiszen kényelmes és praktikus viselet lesz. Ilyenkor az első osztályosok számára kínált modellek mellett a második osztályosoknak szánt modelleket is végignézhetitek, hiszen azok mérete valószínűleg megfelelő lesz.

Iskolatáskák és hátizsákok első és másodikos gyermekek számára

Iskolatáska, hátizsák, iskolai aktakáska. A sok kifejezés lényegében egy tárgyat takar. Fontos, hogy megfelelő modellt válasszunk, mert 6-15 éves korig rendkívül gyorsan fejlődik a gyermek teste. Az olcsó, rossz minőségű táskák károsíthatják a gyermek egészségét, így ezeket mindenképpen kerüld el. Ne engedj a gyermek könyörgésének, kérlelésének akkor sem, ha az általa kiszemelt darab modernebb, divatosabb, hiszen hosszú távon káros lehet, ha nem a megfelelő minőségű táskát választjátok. Mind mindig, az egészség a legfontosabb!

TIPP: A Tesco katalógusában külön piktogrammokkal láttuk el az egyes táskákat, hogy könnyedén felismerd, melyik rendelkezik például laptopnak kialakított résszel, állítható vállpánttal vagy ergonomikus hátkialakítással. Tekintsd meg a katalógust, és az iskolatáskán kívül válasszd ki a megfelelő tolltartót, tornazsákot, füzeteket vagy íróeszközöket – a tollaktól a temperáig.

 Iskolatáskák tinik számára: gyermekedé az utolsó szó!

A tinik számára a megfelelő iskolatáska kiválasztásakor mások a szempontok, mint az alsós gyermekek esetében. Legyen zseb a laptopnak, legyen elég divatos, modern formája... Különösen fontos, hogy a táska kiválasztásakor az utolsó szó a tini gyermeket illeti! A megfelelő iskolatáska kiválasztása egy tini számára nem könnyű feladat, azonban fontos, hogy bizonyos szempontokat, mint az állítható vállpánt, az ergonomikus kialakítás vagy a tartós anyag, itt is figyelembe vegyünk, hogy kényelmes, praktikus és egyben divatos iskolatáskát válasszunk tini gyermekünk számára.

Iskolatáska dizájnja: miért olyan fontos? 

Vannak, akik csupán az iskolatáska megjelenése, kinézete alapján választanak. Mások csak a funkcionalitást veszik figyelembe, és nincsenek tekintettel a táska kinézetére. Egyik nézet sem ideális. Azt már végignéztük, hogy a funkcionális kialakítás miért is olyan fontos. De mi a helyzet a dizájnnal?

Minden szülő tudja, hogy a gyermekeknek saját egyedi személyiségük van. Rendelkeznek saját véleménnyel, tudják, mi az, ami tetszik nekik, és mi az, amit nem kedvelnek. Ha szeretnéd, hogy gyermeked szívesen vegye fel az iskolatáskáját minden reggel, és hosszú ideig hordja, vedd figyelembe az ő véleményét is! Ha meglepetés lesz számára az új iskolatáska, akkor is bizonyosodj meg róla, hogy tudod, ő milyet választana! Valószínű, hogy a gyermek nem a párnázott hát és az állítható vállpántok alapján választaná ki a számára tetsző modellt, hanem a következő szempontokat venné figyelembe:

  • A hátizsák színe és alakja
  • Motívum a hátizsákon (gyermeked kedvenc mesehőse, rajzfilmfigurája, állata, stb.)
  • Díszítő elemek (cipzár, gumiszalagok, stb)
  • Zsebek a táskán (kívül és belül is, laptopnak, kulacsnak, zsebkendőnek)
  • Milyen kiegészítők kaphatók a táskához, van-e hozzáillő tolltartó, tornazsák, füzet?

A hátizsák szép, igényes kialakítása segít abban, hogy a gyermek örömmel várja az iskolát. Akár a kreatívitást, a tanulást is támogathatja, hiszen a gyermek kedvenc hősei inspirálhatják arra, hogy jól teljesítsen az iskolában.

TIPP: Válassz ki 3-5 olyan iskolatáskát, amelyek megfelelnek a funkcionális szempontoknak, és feltehetően gyermekednek is tetszik majd a kinézetük. Majd engedd, hogy ő válasszon közülük! Ez egy kompromisszum, amely segítségével biztosan minden szempontból megfelelő iskolatáskája lesz gyermekednek.

Az iskolatáska kiválasztásakor tehát mérlegeld azt, hogy mennyi tanszert fog benne hordani, illetve vedd figyelembe azt is, hogy csak iskolai, vagy egyéb szabadidős tevékenységekre is használja-e!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása