Készíts frissítő nyári italokat a grillételeid mellé!


Egyszerű frissítő ital, amit rengeteg mindennel fel lehet dobni: a limonádé. Készítsd mentaszörppel, levendulával, gyümölcsökkel. Finom pörkölésű kávé jéghideg formában, elűzi a fáradtságot és kényeztet. Behűtött fröccs vagy egy jó búzasör szomjoltónak a zamatos grillételek mellé.


A kerti partyk alkalmával a leggyakoribb kérdés: és, mit eszünk? A grillételek kétséget kizáróan a sütögetés legfontosabb szereplői, de a nagy melegben ne feledkezz meg a hűsítő italokról sem! Összegyűjtöttünk egy pár hagyományos, és egy pár kevésbé hagyományos receptet olyan italokhoz, amik szintén az összejövetel fénypontjai lehetnek majd. Finomak, egészségesek, egyszerű elkészíteni őket, és még a hidratálásról is gondoskodnak.


Nem kell a hozzávalók miatt sem aggódnod! A legtöbb recept elkészíthető egy pár hozzávaló segítségével, amiket akár online is beszerezhetsz. Próbáld ki a Tesco online bevásárlást, hisz az első rendelésedből most 1500 Ft kedvezményt adunk, a minőségi hozzávalók pedig az ajtódhoz érkeznek!

Ugye te is kedvet kaptál az italkínálat felturbózásához? Tarts velünk, segítünk könnyen elkészíthető, gyors és isteni finom receptjeinkkel!


Hűsítő limonádé minden mennyiségben és formában

Igazi klasszikus, hűsítő nyári ital, és szinte gyerekjáték elkészíteni. Az eredeti, legegyszerűbb változathoz citromhoz, cukorhoz és vízhez lesz csupán szükséged. Forrald fel a vizet a cukorral együtt, majd hűtsd le, és facsard bele citromot. Díszítheted mentalevéllel és jégkockával is, és már kész is a hűs finomság.


Ha az egészségesebb, cukormentes változattal oltanád a szomjad, a cukor helyett egyszerűen használj egy-két evőkanál mézet, vagy készítheted édesítőszerrel, például stevia-val is. Ez nyáron, amikor a meleg miatt a hidratálás különösen fontos, egy egészséges és kézenfekvő megoldás lehet!


A limonádé tökéletes választás akkor is, ha a sütögetés résztvevői között sok gyerkőc van, akik sokat mozognak, játszanak, fontos az ő megfelelő hidratálásuk is. Illetve ha a résztvevő sofőrök számára szeretnél egy igazán jóízű, alkoholmentes frissítőt a grillételek mellé.

TIPP: használj ásványvizet, vagy tisztított vizet a limonádéhoz, így elkerülheted, hogy a csapvíz klóros mellékíze átüssön a finom házi limonádé ízén.





Mentás limonádé

Elég csak egy lépést változtatnod a klasszikus limonádéhoz képest! Kezd azzal az elkészítést, hogy a megmosott mentaleveleket kézzel óvatosan összetépkeded, hogy az íze jobban kioldódjon majd. Érdemes friss mentát használnod a legjobb íz érdekében! Az összetépkedett levelekre öntsd majd a cukros vizet és a citrom levét, és hagyd a hűtőben pihenni, hogy az ital átvegye a menta ízét.

A friss menta helyett alternatívaként használhatsz mentaszörpöt is, hogyha tényleg maximum két perc alatt szeretnél elkészülni egy különleges frissítővel!


Levendulás limonádé

Ha szeretnél valami kevésbé megszokott itallal kedveskedni a vendégeidnek, készítsd el a klasszikus limonádét, levendulával megspékelve. Ne aggódj, ez is egy nagyon egyszerű recept!

Szükséged lesz hozzá egy-két teáskanálnyi szárított levendulához. A kis mennyiség ne tévesszen meg: erőteljes, intenzív ízt ad már ennyi is. A szárított levendulát forrázd le (figyelem, nem kell forralni!), majd letakarva hagyd állni egy pár percig. Fontos a letakarás, hogy a jótékony illóolajok ne szökjenek meg belőle. Majd pedig szűrd le, add hozzá a szokásos hozzávalókat: cukor vagy méz, citrom leve és némi víz. A víz mennyiségével és az ízek intenzitásával nyugodtan kísérletezz: a sűrűbb, intenzívebb italhoz elég kevesebb víz, hogyha pedig egy könnyebb frissítőre vágysz, adj hozzá több vizet. Végső lépésként hagyd kihűlni, és kész is vagy!


Limonádé gyümölcsökkel

Egy nagyon kedvelt limonádé elkészítési mód, ha gyümölcsöket adsz hozzá! Ezek lehetnek szezonális nyári gyümölcsök: eper, málna, görög- vagy sárgadinnye, de akár áfonya vagy kivi hozzáadásával is isteni finom üdítőket készíthetsz!

A gyümölcsös limonádé elkészítéséhez pürésítsd a gyümölcsöket először! A megmosott gyümölcsöt magozd ki szükség esetén, majd turmixold le a citrom levével és a mézzel együtt. Higítsd vízzel tetszés szerinti mértékben, majd pedig hagyd hűlni egy-két óráig.


Kényeztető jegeskávé 

A jegeskávé az egyik legjobb dolog, ami nyáron történhez a kávék szerelmeseivel. Hűsítő, krémes kávé és a barátok társasága biztosan minden összejövetelen, közös kerti sütögetés alkalmával sikerrel szerepel majd!

Ha te is azok közé tartozol, akik alig ízesítik valamivel a kávét, a következő receptet ajánljuk neked!

  • Egy üvegpohárba rakj jegyet, majd önts rá frissen lefőzött, de már nem forró kávét
  • Édesítsd meg a tejet ízlés szerint, cukorral vagy mézzel
  • Öntsd a pohárba a tejet is, majd keverd fel, és kész is!

Persze a jegeskávé is elkészíthető ezerféleképpen! Próbáld ki ezt a fagylaltos, sűrű változatot, hogyha szinte egy desszertre vágysz:

  • Turmixgépben keverj simára vaníliafagylaltot és kávét
  • Tetszés szerint díszítsd tejszínhabbal
  • Adhatsz hozzá csokiforgácsot, karamelldarabkákat is akár

Ezeket a szuperfinom jegeskávé különlegességeket viszont ne hagyd állni az elkészítésük után, hanem azonnal szolgáld fel! A vendégek kezében elolvadni biztosan nem lesz idejük!

Ha estefelé lesz a sütögetés, és mire elkészülnek a grillételek, a jegeskávét előtte szolgáld fel, ha pedig kora délután már végeztetek a sült finomságokkal, záróakkordnak is tökéletes lesz.


Alkoholos frissítők

Választhatsz akár sört, akár egy kellemes bort a grillételek mellé, hiszen mindkét ital kellemesen harmonizál a zamatos sültekkel.

A tökéletes grillétel-frissítő ital kombinációhoz annyi a teendő, hogy jól párosítod őket, és hogy az ételek frissen sültek, melegek legyenek, az italok pedig kellemesen hűsítőek.

A könnyebb ételekhez, mint a grillcsirke, halak és a grillzöldségek, válassz fehérborokat, mint a furmint vagy a rizling. A sört kedvelők számára búzasört ajánlanánk az ilyen könnyű grillételek mellé, egy citromkarikával kiváló választás!

A sült oldalas, steak, esetleg bárány jellegű karakteresebb ízvilágú sültekhez testesebb bor illik, így a vörösborokat ajánljuk! Azok számára pedig, akik a sört preferálják, ajánljuk a lager típusú söröket a húsok mellé, tökéletesen kiegészítik majd egymást!


Szerezd be a grillezés ital-hozzávalóit is kényelmesen, online a Tescótól!


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása