Az egészséges étrendet követők körében a zabpehely a hétköznapi étkezés része. Egyre többen és többféle módon használjuk főzéshez ezt az alapanyagot egészben, aprítva vagy lisztszerű állagúra darálva. A népszerű zabkásák és zabkekszek mellett egyre több zabpelyhes süti recept is felfedezhető. A muffin az az édesség, ami a sütéssel ismerkedők első próbálkozásai között szokott szerepelni, illetve akik gyakran sürögnek a konyhában, azok is sokszor választják ezt a gyorsan elkészíthető minitortát. Mivel nagy népszerűségnek örvend ez a sütemény, mi sem hagyhattuk ki a gyűjteményünkből. Egy zabpelyhes muffin recept következik most, amit friss körte kockákkal és egy ropogós morzsával turbóztunk fel. Bár a legtöbbször almás verziókkal találkozhatunk a receptek között, a gyümölcspártiak ne szalasszák el kipróbálni ezt a zabpelyhes körtés muffin receptet sem.


Tippek muffin sütéshez

Tökéletes muffin, de hogyan?

Szerintünk a muffin az egyik legegyszerűbb sütemény, amit kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetnek. Persze, mint a legtöbb sütinél, itt is van pár alapszabály, amiket ha betartunk, a mi konyhánkban is kisülhet a tökéletes muffin! A mi ízlésünk szerint akkor a legfinomabb, ha a teteje kissé ropogós, belseje pedig puha és omlós, tele csupa-csupa finomsággal.


Muffin sütési tippek:

  • Ne keverjük túl a tésztát! Minélt tovább keverjük a sütemény tésztáját, annál több glutén fog képződni benne. Ez a kenyérsütés esetében jó dolog, a muffin azonban „gumis állagú”, keményebb lesz tőle, ahelyett, hogy puha és omlós maradna. Amint a hozzávalók elkeveredtek egymással, ne keverjük tovább.
  • Nagyon sok múlik a vaj állagán. Nem szabad túl puhának, folyósnak lennie sem pedig túlságosan keménynek. Előbbi esetén nagyobb buborékok maradhatnak a tésztában, így a muffin teteje sütés után beeshet. Ha kemény vajat használunk, akkor pedig nem fogjuk tudni megfelelően eloszlatni a zsiradékot a száraz hozzávalókkal, aminek eredményeképpen a muffin tömény lesz.
  • Válasszunk nagyobb muffin formát. Minél nagyobb a forma, annál nagyobb lesz a sütemény és így a különböző textúrák jobban elkülönülnek majd. Nagyobb ropogós tetőt kaphatunk vastagabb puha belsővel.
  • Figyeljünk a sütési időre. A muffin könnyen kiszáradhat és elveszti puha, szaftos belsejét. Amikor már halvány barnára sült végezzünk tűpróbát, ha nem tapad a tészta, akkor vegyük ki a sütőből.
  • Tegyünk bőségesen „tölteléket” a tésztába. Az az igazán jó, ha minden falatba jut valami kis extra.
  • Ha friss gyümölcsöt használunk, óvatosan keverjük hozzá a tésztához, ne törjenek vagy kenődjenek szét a gyümölcsök.
  • Tegyünk egész vagy aprított magokat a muffinba, vagy rakjunk bele nyugodtan kedvenc lekvárunkból, krémjeinkből, csokoládénkból.

Finom és egészséges desszert a körtés Muffin!

Minden jó sütemény alapja a kiváló minőségű liszt. Bár hagyományosan a legtöbb süteményünk búzafinomliszt felhasználásával készül, bátran próbáljunk ki többféle változatot is a sütésnél. Egyre többen használják például a különböző tejes kiőrlésű liszteket. Süteményeknél érdemes ezt a változatot fele-fele arányban keverni valamilyen finomabbra őrölt liszttel, hogy ne legyen túl tömény a végeredmény. A Tesco széles kínálatában mindenki megtalálhatja saját kedvenceit.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása