Alig várja, hogy követhesse más szülők példáját, akik meggörnyedve szaladnak utóduk mellett, hogy bevezessék őt a kerékpározás rejtelmeibe? A gyermekkerékpár vásárlása kellő figyelmet érdemel, miközben több paramétert is mérlegelni kell.

1. Pótkerekes vagy pedál nélküli?

A kerékpár vásárlása gyerekmekének elvi kérdés. Egy kerékpár a hároméves gyermek számára nem jelenti ugyanazt,  mint egy hétévesnek. Mindkét esetben lehet, hogy az első kerékpárról van szó, és a kis kerékpározónak  elsősorban az egyensúlyra van szüksége. Ennek biztosítására két lehetősége van – az első az, hogy a hátsó kerékhez pótkerekeket helyez el. A másik lehetőség, hogy  két – hatéves gyereknek szánt, pedál nélküli modellt vásárol. A kerékpár  – futóbicikli segíti a gyermeket abban, hogy kiegyensúlyozza magát és megtarthassa egyensúlyát. Melyiket fogja választani?

2. Megfelelő méret

A gyermek kerékpárok nagyságát illetően a paraméterek egész sora létezik, melyek a gyermek életkora és magassága szerint vannak meghatározva.  Sok szülő inkább a nagyobb méretet választja amiatt, hogy ha a gyerek megnő, ne kelljen rövidesen lecserélni a kerékpárt. Vagy ellenkezőleg, ha a bicikli már kicsi, nem cserélik le nagyobbra.  Ez mindkét esetben hiba, mert a gyermek a megfelelő méret hiányában nem fogja élvezni a biciklizést, sőt ezáltal nagyobb az esés, vagy a sérülés kockázata, amire viszont nincs szükségünk.

Van egy egyszerű szabály arra, hogy biztos legyen abban, hogy a megfelelő méretű kerékpárt választotta – ha gyermeke a kerékpáron ül, mindkét lábával el kell érnie a talajt. Például a 100-110 cm magas négy-ötéves gyereknek 16-os méretű kerékpár kell, a hat-nyolc éves  120-135 cm magas gyereknek 20-as méretű.

3. Könnyű gyermekkerékpár modellek

Amikor gyermekkerékpárt vásárol, ne válasszon akármilyen típust. A gyermekeknek szánt  könnyű vázú, minőségi kerékpár biztosan jó választás. Ma már különféle átdolgozott kétkerekű táltos kapható a boltokban.  Ezek váltós modellek cserélhető pótkerekekkel. Bizonyára értékelni fogja az olyan részleteket is, mint a cserélhető és beállítható  tartozékok. Léteznek állítható vázzal rendelkező kerékpármárkák is, melyek lehetővé teszik a váltók,  pedálok, a kormány szélességének és hosszúságának, illetve a fékek méretének beállítását a gyermek növekedésétől  függően.       

4. Teljes felszerelés

Az idősebb generáció sisak nélkül tanult biciklizni, ezért olykor alaposan megrémítette önmagát és szüleit is. Lehetetlen számon tartani, mennyi kis bringázó végezte széttört fejjel a készültségen. Éppen ezért kiemelten ajánlott, hogy a gyermek minden körülmények között  megfelelő méretű és alaposan rögzített sisakot viseljen. Valószínűleg többször landolnak a betonon, ezért adjon nekik kéz- és térdvédőt is. Ruházatukat egészítse ki reflex kiegészítőkkel, hogy már nagyobb távolságból is észrevehetőek legyenek.

5. Szakemberre bízva

Az első kerékpár vásárlásakor az a legjobb megoldás, ha egy szakboltot keres fel, ahol szakképzett eladó segíthet Önnek a tájékozódásban.  Gyermeke nagyon gyorsan elsajátítja és  megszereti a kerékpározást, ha a bicklin ülve biztonságosan és jól fogja érezni magát.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása