Úgy érzi, egy kis szünetet kell tartania az evésben és nemcsak azért, mert a ruhái kissé szűkebbek lettek? Fáradt és nem tud elaludni, rosszul alszik, ideges? Nem kell mindjárt egy nagyszabású méregtelenítő kúrába kezdenie, ha kétségei vannak. Gondolja át, hogy milyen ételeket eszik és válasszon étrendjébe olyan élelmiszereket, melyek természetes módon tisztítják szervezetét.

Élelmiszerek a szervezet kényelmes méregtelenítéséhez

Grapefruit

Ez a gyümölcs nemcsak kesernyés íze miatt egyedi. Képes arra, hogy növelje a májenzimek szintjét, melyeknek kulcsfontosságú szerepük van a szervezet természetes detoxikációjában. Egy adag grapefruit a délelőtti tízórai formájában egy lépés az egészségesebb máj és  emésztőrendszer felé. Ezen kívül a grapefruit:

  • csökkenti a vércukorszintet
  • nyugtatja a gyomrot
  • serkenti a fáradt lelkületet
  • segít az aftás problémák és gyulladt íny esetében
  • hatékony az ízületi és reumás betegségekkel szemben


Tipp: Napközben frissítse magát méregtelenítő vízzel - 1,5 liter vízben keverjen el egy hámozott, felszeletelt grapefruitot, citromot, mentát és uborkát.


Bimbós kel

Az ízletes bimbós kel nemcsak sok rostanyagot, hanem sok C- és K-vitamint, B-vitaminokat és ásványi anyagokat rejt magában. Ezek az anyagok megelőzik a vastagbélrákot és az arany sztafilokokkusz baktériumok kialakulását a gyomorban. Vízteleníti a szervezetet és ellenállóbbá tesz a stresszel szemben. Ne főzze azonban sokáig, a bimbó nagyságától függően elég 5 – 8 perc. A legkisebbeket elegendő forró vízzel leforrázni.


Tipp: A friss bimbós kel ízléses kiegészítője a salátás tálaknak, vagy olívaolajban enyhén megpirítva, áttört fokhagymával, sóval, fekete borssal fűszerezve. 

Kelbimbós halragu

Gyömbér

A gyömbér serkenti a véráramlást, elősegíti a káros méreganyagok hatékonyabb távozását a szervezetből és ezzel támogatja a méregtelenítési folyamatokat. Ezen felül antibakteriális, gyulladásgátló hatása van, hatékony fegyver a penészgombák ellen,  védi a májat és az idegsejteket. Bizonyára hallott már arról, hogy jó  „orvosság“ az influenza és a megfázás ellen. Bánjon azonban óvatosan a gyömbérrel, ha gyomorproblémái vannak és ne fogyassza, ha valamilyen gyomorbetegségben, vagy patkóbél betegségben szenved.


Cékla

A cékla fiatalítja és élénkíti a szervezetet. Jelentősen lassítja a sejtek öregedését, ezért joggal érdemelte ki a „legolcsóbb fiatalító kúra“ jelzőt. A cékla 90 %-a víz, a maradék része pedig rostanyag. E-,C-vitaminokat, cinket, kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, jódot,  béta-karotint tartalmaz, s ezeknek köszönhetően a méreganyagok gyorsabban távoznak a szervezetből, s ezt észre is lehet venni a rugalmas bőrön, a jobb epe- és májműködésen, az ereken és az  immunrendszeren.

Annak ellenére, hogy a cékla rendkívül egészséges, naponta legtöbb 200 gramm, vagy egy deci céklalé fogyasztása javasolt, mert nagyobb mennyiségben rosszullétet és szédülést okozhat.

Narancsos céklaturmix

Fekete áfonya

A fekete áfonya bogyói nagy mennyiségben tartalmazzák a szervezet méregtelenítéséhez fontos rostanyagokat és antioxidánsokat. Az egyik legegészségesebb gyümölcs, csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a vért, energiát ad. A rostanyagok segítik a rendszeres és hatékony székletürítést, az  antioxidánsok megtartják az immunsejtek normális működését.

A méregtelenítő kúra alatt ne fogyasszon:

  • cukrot
  • félkész termékeket
  • fehér lisztből készült termékeket
  • mesterséges édesítőket
  • rántott ételeket

Mascarponés áfonya

Forrás: www.rd.com, www.draxe.com, www.wikipedia.org, www.celostnimedicina.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása