Minden felnőtt biztosan állíthatja, hogy az egészséges fogak könnyebb és egészségesebb életet jelentenek. Gondoljon csak a fogorvosi székben eltöltött fájdalmas órákra, a hatalmas összegekre, amiket a tömésekért fizetett, vagy az irigy pillantásokra, amelyeket a ragyogó és rendezett fogsorral rendelkező emberekre vetett.


A szakértők azonban azt állítják, hogy a szülők a megfelelő ápolással nagymértékben képesek hozzájárulni a gyerekfogak egészségéhez – mindez már a csecsemők ínyénél kezdődik, az első fogak megjelenése előtt. Az íny alapos tisztítást és felkészítést igényel az első „lakók” beköltözésére. Természetesen ezzel nem ér véget a kötelező ápolás, épp ellenkezőleg, csak most kezdődik. Az alábbiakban többet megtudhat arról, hogyan kell megfelelően ápolni a babák fogát, és így egy egész életre egészséges fogsort biztosítani nekik.


Hogyan fejlődnek ki a gyerekek fogai?

A tejfogak mindenkinél másképp fejlődnek. A babák az ínyben elrejtett 20 foggal születnek. Az első fogak többnyire hat hónapos korban bújnak ki, de van, akinél már három hónapos korban előbújnak. Előfordulnak olyan esetek is, amikor a baba már egy-két foggal a szájában születik. Másrészről teljesen rendben van, ha a baba első fogai csak egyéves kora után jelennek meg. Hároméves korig mind a 20 tejfognak ki kellene bújnia.


Az alábbi ábra az egyes fogak megjelenési idejét szemlélteti.

Babafogak ápolása

Elsőként leggyakrabban az alsó metszőfogak bújnak ki, őket a felső metszőfogak követik, utolsóként pedig az őrlőfogak törnek át. De egyáltalán nem szokatlan az ettől eltérő sorrend sem.


Amikor fáj a fogzás

Sok kismama panaszkodik a fogzás nehéz időszakára. A babák ilyenkor nyugtalanabbak a szokásosnál, játékokat, a kezüket, cumikat vagy más tárgyakat szopogatnak, székletük gyakoribb és akár vizesebb is lehet. Ezeket a kellemetlenségeket azonban nemcsak a fogzás, hanem egy egyszerű betegség is okozhatja. Ha kétségei vannak, forduljon gyermekorvosához.


Hogyan küzdhetünk a tünetek ellen?


  • Tiszta ujjal, óvatosan masszírozzuk a baba ínyét.
  • Adjunk a babának valamit, amit „rágcsálhat”, például speciális fogzási gyűrűt, „rágókát” vagy csörgőt.
  • Olyan ételekkel etessük, amelyek nem igényelnek sok rágást.

Jól jöhet, ha tudja: A fogzás tünetei és a fogzási fájdalom csillapítása

Fogzási tippek

A fogínyt úgy ápoljuk, mintha már ott lennének a fogak

A fogíny ápolása az első fogak megjelenése előtt viszonylag egyszerű – naponta kétszer óvatosan töröljük át vízbe mártott ruhával (kendővel), puha babaszivaccsal vagy benedvesített vattakoronggal.

Az ápolást az első fogak megjelenése után is folytatjuk. A fogatlan részeket az eddigiekhez hasonlóan tisztítsuk meg, majd tekerjük körbe a ruhával az ujjunkat, és tisztítsuk meg a fogakat elölről-hátulról – lehetőleg naponta kétszer (reggel és lefekvés előtt). Ha az a babánk számára nem kellemetlen, puha kefét is használhatunk. Fogmosáshoz – ha az orvosunk mást nem tanácsol – a baba 18 hónapos koráig csak vizet használjunk.

A babafogak tisztítása lépésről lépésre


  • Üljünk le vagy álljunk a tükör elé úgy, hogy jól lássuk a baba fogait a tükörben, és egyúttal mindketten kényelmesen érezzük magunkat.
  • Mutassuk meg a babának, hogy a fejét a vállunkra hajthatja, majd óvatosan fogjuk meg az állát.
  • Nyissuk ki a száját, és gyengéd körkörös mozdulatokkal mossuk meg a fogát.
  • Ezután emeljük fel az ajkát, és függőleges mozdulatokkal mossuk meg a fogak elülső részét.
  • Ne feledjük el megmosni a kefével a fogínyt is.

Recept: Süssünk a babának rágókekszet, amely megnyugtatja a fájó ínyét

Kekszek az előbújó fogacskáknak

A babát az első életévében vigyük el először fogorvoshoz

Manapság nem könnyű jó gyermekfogorvost találni. Hagyatkozhatunk mások ajánlására, vagy forduljunk saját fogorvosunkhoz, akivel eddig elégedettek voltunk. Gyermekünket az első fogorvosi látogatásra az első életévében vigyük el. Minél hamarabb megismerkedik a fogorvosi székkel, és megszokja a doktor bácsit vagy a doktor nénit, annál pozitívabb lesz a hozzáállása a jövőben. Az orvos emellett jó tanácsokkal látja el Önt a gyermek fogápolását és a szuvasodás megelőzését illetően. Alakítsuk a fogorvosi látogatást kellemes szokássá, így azt a gyermekünk az élet szerves részének fogja majd tekinteni.


Forrás: www.firstvisitfirsttooth.ca, www.raisingchildren.net.au



Oldal nyomtatása
Cikk megosztása