1. Bolognai

Az olaszok szerint a bolognai szósz nem is létezik, kizárólag olyan van, hogy bolognai ragu: olívaolajból, szalonnából, gyökérzöldségekből (sárgarépa és fehérrépa), marhahúsból, paradicsomból, vörös borból és fűszerekből készítik és különféle, házi tésztákkal tálalják. Olaszországban a legnépszerűbb kombináció a tagliatelle vagy a lasagne bolognese. Ha elárulnánk egy olasznak, hogy hazánkban a bolognai spagetti a legkedveltebb, valószínűleg kedvesen mosolyogna… Ennek fő oka, hogy a ragus spagettit nehéz villára tenni, könnyen visszacsúszik a tányérba. Készítse a spagettit inkább házi bazsalikomos szósszal, ami kevésbé lesz csúszós.


  1. Carbonara

Ezt a népszerű, tojásos-baconös mártást az olaszok már spagettivel tálalják. A carbonara modern olasz tésztaféleség, friss tojásból, kemény sajtból, füstölt, húsos szalonnából vagy baconből és fekete borsból készül. Hazánkban gyakran adunk hozzá tejszínt (vagy tejet, esetleg egy kevés forró vizet) is, hogy lágyabb, krémesebb szószt kapjunk.


  1. Fettuccine Alfredo

Az Alfredo-mártást kizárólag fettuccine-vel szokás tálalni — erről maga Alfredo di Lelio döntött Rómában, még a múlt évszázadban. Alfredo összesen 3 összetevőt használt az öntethez: fettuccine-t, vajat és parmezán sajtot. Az amerikaiak imádnak egyediek lenni, ezért nem ritkán adnak az eredeti, egyszerű recepthez brokkolit, fokhagymát, tejszínt, garnélarákot vagy csirkét. (Ha Ön is túl egyszerűnek találja ezt a szószt, próbálja ki a csirkehúsos penne receptünket!)

Az 5 legjobb olasz és magyar tésztaétel


  1. Spaghetti Aglio Oglio

Egy másik, szintén nagyon népszerű, egyúttal szupergyorsan elkészíthető tésztaétel receptje következik. Mire lesz szükségünk? Főtt spagetti tésztára, fokhagymára, olíva olajra és sóra. Még nem láttunk olyat, hogy valakinek ne ízlett volna, miután megkóstolta! És bizonyára Ön is egyetért velünk: a feltaláló egy igazi zseni volt, hiszen villámgyors és rendkívül ízletes, mégis egyszerű ebédet alkotott.

Készítse el Ön is!


  1. Penne Arrabiata

Végül, jöjjön egy igazán férfias fogás! Paradicsom, chili, fokhagyma és olívaolaj. Az “arrabiata” szó jelentése: mérges — pont, amilyen a chili, amit használunk a tésztánkhoz. Ezt az igazán fűszeres szószt pennével szokás tálalni. Nemcsak Olaszországban, de Európa-szerte, így hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend.


Az olasz toplista végére is értünk, lássuk, melyek a magyar konyha alternatívái, illetve kedvencei!


  1. Sajtos-tejfölös tészta

Nincs mit magyarázni rajta: minden kamasz első konyhai remekműve. Csak tészta, sajt, tejföl és egy pici só kell hozzá. Milyen sajtból? Amilyen van otthon.


  1. Káposztás tészta

Egyszerű, olcsó, mégis laktató! A káposzta szinte egész évben kapható, s nem is drága. Éppen ezért készítették gyakran nagyanyáink is. A káposztát apró darabokra vágjuk, kevés olajon, zsíron vagy hájon megdinszteljük, főtt fodros kockatésztával keverjük el. Tálaláskor aztán örök kérdés, hogy sóval-borssal vagy inkább porcukorral fogyasztjuk-e. Az aktuális diétatrendeknek nem mondanánk, hogy megfelelő, de készíthetjük akár hajdinalisztes, teljes kiőrlésű vagy gluténmentes tésztával is.

Házi káposztás tészta

  1. Mákos, túrós, diós nudli

A mákos, túrós vagy diós nudli az iskolai menzán kívül a legjobb éttermek étlapján is előfordul. Természetesen a legfinomabb, ha házilag készül a nudli, és ha igazi vajban forgatjuk meg a tésztagolyókat, mielőtt mákkal/túróval/dióval szórnánk meg őket.

 

  1. Csirkepaprikás nokedlivel

Sokak számára nem tiszta, hogy mi is a különbség a csirkepörkölt és a csirkepaprikás között. Míg előbbi “egyszerűen” a magyaros, hagymás-paprikás alappal készülő, szaftos pörkölt, addig utóbbi tejfölös habarással készül, s gyakran a hús már a csontról lefejtett formában jelenik meg rajta. Mindkettőt tálalhatjuk főtt szarvacska vagy fussili tésztával, de friss, házi nokedlivel az igazi!

Csirkepaprikás gombával

  1. Rakott, sült tészták

Végül, de nem utolsósorban jöjjenek a magyar háztartásokban is igen népszerű rakott, sütőben összepirított tészták: zöldséggel, hússal, sajttal, tejszínnel, fűszerekkel. Bármivel, amit szeretünk, bármivel, amit találunk a hűtőszekrényben. Maradék, felkockázott sült hússal, párolt zöldborsóval, brokkolival, bacon szeletekkel, tényleg bármivel készíthetjük. Ha egy profi receptet is kipróbálna, válassza a ricottás, sajtos, spenótos canellonit.


Biztosan Ön is egyetért velünk: a tészta egy finom és tápláló étel. Univerzális, könnyen variálható és gyorsan elkészíthető. Magát a tésztát — lehetőség szerint — mindig frissen főzzük ki, de ha van elég időnk és kézügyességünk, akár kipróbálhatjuk a házi készítésű, kézzel gyúrt tésztát is.

Egészen biztos, hogy ez a gasztro-élvezet megéri a fáradtságot!


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása