„Véleményem szerint a természetben gyakorolt sportevékenység a legjobb mozgás, amit az ember  saját egészsége, lelki nyugalma, kondíciója és a súlytöbblet redukciója érdekében tehet. Az embernek minden alkalmat ki kellene használnia azért, hogy a szabadban sportolhasson. Az emberi lélekre jótékonyan hat a szép környezet, a természet, a tér, a levegő, a nap és mindez valósággal feltölti pozitív energiával.“ mondja portálunknak az ismert  profi személyi edző Július Karabinoš, mérnök, PhD., a nyitrai Kalokagátia Akadémiáról. Szerinte általában a kondíciós kardio-edzésrőlt kellene előnyben részesítenünk a tornateremben vagy fitness klubokban végzett hasonló tevékenységekkel szemben. Az egyes tevékenységek megválasztása az egyéntől függ.  

Séta
„Első helyen az Ön lehetőségei vannak. Ha nincs semmilyen technikai eszköze, határozottan a sétát, a futást és a túrákat részesítse előnyben.  A legelérhetőbb talán a gyors séta, amit szinte mindenki megtehet. Természetesen a tempó a kortól, testsúlytól és az egészségügyi szempontoktól is függ. A tempót mindenkinek saját magához kell igazítania, hogy a fizikai terhelés hatékony legyen. A tempót rendszerint fokozatosan emeljük, de csak 60 – 70 százalékos pulzusmaximumra:ekkor a leghatékonyabb a zsírégetés. Ideális, ha legalább egy órát sétálunk. Gyors sétával egy óra alatt 200 - 400 kalóriát lehet elégetni. Ez a nemtől, életkortól és a tempótól függ,“ hangsúlyozza a legtermészetesebb mozgás előnyeit a szimpatikus férfi.

Futás
Karabinoš szerint a következő kitűnő választás a futás, ami azoknak alkalmas, akiknek nincsenek ízületi problémáik.  „A futás hatékonyabb, mint a séta, mert több energiát égetünk el. Tehát időt is takaríthatunk meg. Ideális a futást váltakozva végezni a sétával.“ Gyorsabb futással 30 perc alatt akár 500 kalóriát is elégethetünk.  

Túrázás

Tudta-e, hogy a túrázással is alaposan leizzadhat és megszabadulhat a felesleges zsírtól? „Ezt egy kiadós kardio-tevékenységnek tartom. Az embereknek erre több időt kellene szánniuk. Például akár egy egész napot. A befektetett igyekezet legszebb jutalma a természet szépségeinek megismerése és a gyönyörű kilátás.  Barátnőmmel, Lenkával imádjuk a hegyeket és évente legalább tíz-tizenkettő szlovák hegyet megmászunk,“ mondja Július. Egy óra alatt  400 - 500 kalóriát éget el.

Kerékpározás
A kerékpár nem hiányozhat.  A karizmatikus edző szerint a kerékpározás csodálatos sport.  „Nemcsak azért, mert Peter Sagannak köszönhetően manapság népszerű. A kerékpározás szinte mindenkinek megfelel. Még azoknak is, akiknek fájnak az ízületeik járás közben. Átlagban talán kétszer annyi energiát égetünk el, mint séta közben, de ez egyénileg változó. A szabadban végzett egyes tevékenységek által leadott kalóriamennyiséget nem lehet általánosítani. Ideális, ha ezt saját tájékozódásunk érdekében magunk mérjük. Barátnőmmel a Vág mellett háromórás terepen voltunk a természetben. Tavaly Lenka 9600 kilométert kerekezett, én valamivel több, mint 4000 kilométert. A leghosszabb útvonal az osztrák Fertő tó körül volt,“ osztja meg sikereiket.

Úszás
Az ötödik egészségre hatékony,  szabadban végzett sporttevékenység az úszás. A szervezetre gyakorolt hatásai jól ismertek, a vízben nem terheljük az ízületeinket és a túlsúlyos emberek is gond nélkül belekezdhetnek.  Gyorsabb tempót diktálva alakformáló, segít a hátgerincnek és erősíti a kondíciót.  Harminc perc rugalmas úszással mintegy  500 kalóriát égethet. „Bizonyára vannak más érdekes, vonzó és attraktív tevékenységek is. Nem alkalmasak azonban mindenki számára és speciális előkészületeket és feltételeket igényelnek. Ilyenek a vízisportok, a sífutás, a lovaglás,“ teszi hozzá Július Karabinoš. Tényleg, tudta azt, hogy ez az aktív úr 65,   barátnője pedig 61 éves? Le a kalappal!

A személyi edző tanácsa: Top 5 nyári zsírégető

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása