Biciklizni akkor is tud, ha térdei miatt nem futhat. Hasznosabb, ha nem csupán közlekedésre használja a kerékpárt, hanem hetente háromszor-négyszer legalább 20 – 30 percet biciklizik. Mit érhet el ezzel? 

Erős és formázott izmok
Talán úgy tűnik, hogy a kerékpározás elsősorban a láb izmainak formálására szolgál, de a kéz izmait is erősíti, mivel a testsúly egy részét a kezek cipelik. A hát edzésére biciklizés közben váltogassa az ülés magasságát és elhelyezését. Az erős hátizomzat az egyik előfeltétele annak, hogy a háta nem fog fájni.

Tudta-e, hogy...?
... az erős izomzattal rendelkező embereknek jobb anyagcseréje van, s ők akkor is égetik a kalóriákat, ha ülnek

A rák és szív-érrendszeri megbetegedések kisebb kockázata
Biciklizés közben szívünk gyorsabban ver, mint általában. Ha hetente 48 kilométert kerekezik, felére csökkenti a rák és szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezt állítja a  Glasgow-i Egyetem tanulmánya, melyben több, mint 260 ezer embert vizsgáltak. Megállapították, hogy a kerékpározóknál, ellentétben az autóval munkába járókkal:

  • - 41 % -kal kisebb a korai halál bekövetkezetének kockázata
  • - 46 % -kal kisebb a szív-és érrendszeri betegségek kockázata
  • - 45 % -kal kisebb a rák kialakulásának kockázata.

A szennyezett levegő kifogásolása nem helytálló. A Londonban  végzett mérések megállapították, hogy a legtöbb szmogot autózás közben lélegezzük be, holott  Londonban sokkal szennyezettebb a levegő, mint a mi városainkban.  Az autósok ötször több szmogot lélegeznek be, mint a kerékpározók, három és félszer többet, mint a gyalogosok és két és félszer többet, mint az autóbusszal közlekedők.  

Jobb alvás
A kerékpározás stressz-csökkentő hatását a Stanford-i Orvosi Egyetemen bizonyították be. Az álmatlanságban szenvedő emberek egy csoportjának minden másnap félórányi kerékpározást  „rendeltek“. Hamarosan a felére csökkent náluk az elalvási idő és csaknem egy órával tovább aludtak, mint a kísérlet megkezdése előtt. „A szabadban nappali fénynek vagyunk kitéve, mely elősegíti a napi bioritmus összehangolását. Egyidejűleg  a test kortizolt termel, ami a stresszhormon, mely védi a mély alvást és a regenerációt“ magyarázza Jim Horne professzor a Loughborough-i Alvásvizsgálati Kutatóintézet munkatársa.

Fogyás
Kétkerekű táltosunk fantasztikusan segít a kalóriák égetésében. Az, aki 16 km-t kerekez le egy óra alatt, ennyi idő alatt 260 kalóriát éget.  

A kerékpározás további előnyei:

  • javítja a lelki egyensúlyt – sportolás közben termelődik a boldogsághormon, az endorfin,
  • időt takarít meg – nem kell a dugóban álldogállnia és gyorsabban célba ér, mint gyalog
  • javítja a gondolkodást– az agy több oxigénhez jut és jobban működik
  • elűzi a fáradtságot – egy rövid relaxációs biciklizés hatékonyabb, mint egy csésze kávé!
  • segíti az immunredszert – az aerób gyakorlatok aktivizálják a fehér vérsejteket
  • fiatalít – a vérbőség és az oxigén a meleggel együtt optimalizálják a kollagén képződését és így sima és fényes bőrt biztosítanak. Biciklizés előtt ne felejtse el bekenni magát a megfelelő naptejjel!
  • a futással ellentétben nem terheli le annyira az ízületeket. A futóknál mintegy 130 %-kal több  baleset és 256 %-kal több ín- és izomgyulladás fordul elő, mint a kerékpározóknál.  
  • bővül az ismeretségi kör – ehhez elég csatlakozni egy csoport kerékpározóhoz, vagy a szociális hálón egy csoporthoz, s velük indulni egy biciklitúrára
  • szilárdítja a családot – a biciklizést mindeni elsajátítja, elég csak kiválasztani a megfelelő útvonalat és a gyorsaságot



Oldal nyomtatása
Cikk megosztása