Archeológiai források szerint a céklát már az ókori Egyiptomban is felhasználtak, és id.e. 300-ban, Görögországban is a nyomára bukkantak. A görögök meglepően nem a gyökerét hanem kizárólag a levelét használták, az általunk is fogyasztott gyökeret Apollón istennek áldozták fel. Hippokratész gyógyításra alkalmazta a cékla levél kötésként szolgált sebesülésekre. Az ókori Római Birodalomban is felhasználták a céklát gyógyításra: ők lázat csillapítottak fel. Az híres római szakács Apicius, a Konyha művészete c. szakácskönyv szerzője megemlítette szerzeményében a céklát: az öntetek és saláták résznél.


Főzve és sütve

Korábban a cékla a répához hasonlóan hosszú és vékony volt, napjainkban azonban inkább gömbölyűbb, oválisabb formában ismerjük: ez a forma valamikor Európában a 17. században alakult ki. Az egyik legkorábbi céklából készült fogás a borscs volt, amely Ukrajnából származik és az elkészítéséhez marhahúsra, burgonyára, répára, borsra és tejfölre van szükség.

A céklát ételek színezésére is alkalmazzuk, de desszertek esetében ízfokozó hatása is lehet. A iparosodás hatására, könnyebb a cékla termesztése, így napjainkban mindenki számra elérhető. Megtalálható sötét piros, de sárga, fehér vagy halvány piros színekben is. Ha nyersen fogyasztjuk, a legízletesebb salátákban. A befőttes üvegben levében tárolt változat is népszerű, de levesben és süteményben is nagyszerű ez a sokoldalú zöldség. Ha erősebb és édesebb ízhatást szeretne elérni, felhasználás előtt főzze meg.

Az élelmiszeriparban a cékla az elsődleges ételszínező: ha egy piros ételnek nem elég erőteljes a színe, akkor cékla hozzáadásával színezik például a paradicsomlevet, szószokat, lekvárokat, jameket.

Kóstolta már a céklát almamártással és tormával?

A gyökérzöldségek királynője: a cékla

Cékla befőtt

Cékla fogyasztásával számos betegséget megelőzhetünk. A legtöbb tápanyagot a nyers, 100% céklaléből vehetjük magunkhoz. Legkönnyebben befőttesüvegben tárolhatjuk a céklát. Hogyan készítjük el? Forraljuk a céklát a héjában, majd miután kihűlt hámozzuk meg.

Levárnak is készíthető.

Cékla lekvár


A cékla termesztése

A céklát tavasszal, áprilisban kell ültetni, a magokat 3 cm mélységben egymástól is legalább 3 cm távolságra ültessük el. Lehetőleg magas helyre ültessük, de nem kell féltenünk: ellenálló a kártevőkkel szemben, és a locsolás igénye is könnyen kielégíthető. Ha esőmentes időszak is köszöntene ránk, a cékla számára nem jelent problémát. Onnan tudjuk, hogy aratható, hogy látjuk élénk piros színét. A fiatal leveleket is felhasználhatjuk: kiváló alapanyag salátába is.

Hogyan tároljuk megfelelően a céklát?


Ha el szeretné tenni a céklát télire, akkor mindenképp takarítsa be a fagyos időszak előtt. Egy hűvös pincehelység a legideálisabb számára, tároljuk lehetőleg 0 fokon földben vagy fóliában. Felhasználás előtt meg kell mosnunk sós vízben. Főzés után könnyen meghámozható és tisztítható, ha egyszerre többet főzünk, ügyeljünk arra, hogy hasonló méretű darabokat válasszunk, hogy a főzési idő ne legyen eltérő. Mérettől függően 40 perc – 2 óra alatt tudjuk megfőzni a céklát.

Cékla -  a természetes színező

A legtöbb ételszínezék szintetikus anyagokból készül ezért jó ha megjegyzi: céklából is elérheti a kívánt hatást: teljesen természetesen.

  1. Készítsen céklaport színezéshez
    5 darab céklából 3-4 evőkanál színező port készíthet

Hámozza meg a céklát, majd vágja fel darabokra. Melegítse át forrásban lévő vízben, hogy ezáltal megtisztítsa. Ezután helyezze gyorsan jeges vízbe, hogy megőrizze a színét. Ezek után a lehető legkisebb hőfokon szárítsa a darabokat, egészen addig amíg eltűnik belőle a nedvesség. Kihűlés után mixelje a legmagasabb fokozaton. Már készen is van a liszt állagú céklapor.

  1. Készítsen cékla szirupot a színezéshez

Kockázzon fel három céklát majd helyezze egy edénybe. adjon hozzá egy kis vizet: annyit, hogy az össze darabot befedje. Alacsony hőmérsékleten főzze 20-30 percig, amíg puhává nem vállnak. Használjon krumplinyomót és pépesítse, majd főzze tovább alacsony hőfokon további 10-15 percig. Akkor veheti le a tűzről, ha szirup állagot kapott, tárolás előtt várja meg míg teljesen kihűl.


Forrás: vegetablefacts.net, carozahrady.sk, livingsafe.com.au

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása