A fejbőrt fedő és annak védelmét szolgáló lipidfilm a csecsemőknél még rendkívül éretlen. A babák fejbőre nagyon lágy és vékony. Emiatt fontos, hogy figyeljünk a babakozmetikumok összetételére. A baba elégtelenül védett fejbőre ugyanis sokkal több vegyi anyagot képes felszívni a kozmetikumokból.


Milyen gyakran mossuk a baba haját?

A baba haját nem kell minden nap mosnunk, elég 7–10 naponta egyszer. Ha azonban a hajas fejbőrön sárgás-barnás felrakódás – koszmó jelenik meg, vagy ha a baba erősebben izzad, fontos a fejbőr mindennapi ápolása. Ha nem is mossuk meg minden nap a baba haját, a fejét töröljük át egy benedvesített puha szivaccsal.


Ha a gyerek fejbőrén sárgás felrakódások jelennek meg, az orvos vagy a bőrgyógyász gyógyszertárban kapható szűz olívaolajat vagy napraforgóolajat javasol a bőr puhítására. A problémás helyeket nagyon gyengéden, babakefével vagy fésűvel fésüljük ki. A 6 hónaposnál idősebb csecsemőknél az orvos szalicilsav-olajat is előírhat. Az olaj használata után a baba fejét a szokásos módon megmossuk. A kívánt eredmény eléréséhez ezt hetente kb. kétszer ismételjük.


Hogyan mossuk és szárítsuk a baba haját?

Ha a gyereket babakádban fürdetjük, a haj benedvesítéséhez használhatunk egy kis poharat, amelyből vizet öntünk a hajára. Egy másik lehetőség az, hogy a babát a könyökben behajlított karunkra helyezzük, másik tenyerünkkel alátámasztjuk a fejét, és így lassan mártogatjuk a haját a vízzel teli kádba. Jelenleg számtalan hajmosó segédeszköz kapható – például hajmosó karikák, amelyek megakadályozzák, hogy a víz vagy a sampon a baba szemébe kerüljön. Vigyünk fel a hajára néhány csepp sampont, és gyengéden masszírozzuk a fejbőrét. A sampont ezután alaposan öblítsük le a pohárból öntött vízzel vagy a karunkon tartva mártogassuk a vízbe.


A baba haját gyengéden, törülközővel szárítsuk meg. Hajszárítót csak 2 évnél idősebb gyermeknél használjuk! Ha azonban másképp nem megy, a fiatalabb gyermekek haját csak langyos levegővel szárítsuk. A hajat lágy sörtéjű hajkefével fésüljük át.


Sampon kiválasztása

A picik samponjának kiválasztásakor legyen körültekintő. Válasszon olyat, amely kifejezetten a babáknak készült, és amely gyengéden ápolja a gyerekek lágy fejbőrét. Az ilyen sampon pH-értéke legyen semleges, 5,5 értékű. A baba fejbőrére soha ne használjon felnőtteknek készült sampont, mivel annak más a pH-értéke. A babahaj ápolására szolgáló kozmetikumok nem csíphetik a szemet, és védeniük kell a bőrt a kiszáradás ellen. Próbálja ki a Fred & Flo Ultra Sensitive gyengéd haj- és testápoló zselét újszülöttek számára vagy a Fred & Flo babasampont érzékeny bőrre.


forrás: motherforlife.com, maminka.cz, promaminky.cz, emimino.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása